2015-09-10 16:27:53• hírek • Kocsis Zoltán

Sok hűhó semmiért: mégis használhatják a város megállóit a távolsági buszok!

A polgármesteri hivatal kezdeményezésére közel másfél hónappal ezelőtt döntött arról a Szatmárnémeti Városi Tanács, hogy ki kell tiltani a távolsági buszokat a megyeközpontból. A határozat gyakorlatilag csak egy napig volt érvényben, csütörtökön hivatalosan is megszüntette a tanács.

Szatmémeti polgármesteri hivatala július elsején közleményben jelentette be, hogy közvitára bocsátja az időről időre felmerülő kérdést: a távolsági buszok útvonalát. A hivatalos magyarázat szerint ezzel is csökkenteni akarják a megyeközpont amúgy is túlzsúfolt közlekedését, egyszersmind csökkentve a károsanyag-kibocsátást is. Nyílt titok ugyanakkor, hogy a városi tömegközlekedést bonyolító Transurban érdekei sérültek azzal, hogy a távolsági buszok felszedik előle az utasokat. Márpedig az önkormányzat évente közel négymillió lejjel támogatja a Transurban működését, érdekében áll tehát bevételének növelése.

A hónap utolsó napján a városi tanács meg is szavazta a tervezetet, mit sem törődve a környező falvakról ingázók elégedetleneségével (ennyit a közvitáról!). A határozat szerint a megyei és megyék közötti illetve nemzetközi járatok csak a város négy buszállomásának egyikét használhatják végállomásként, utasaikat pedig a város szélén lévő megállóig szállíthatják csak! Az új útvonalszabályzat a határozat szerint szeptember elsején lépett életbe.

Ami meg is történt!

Igen ám, csakhogy időközben a Transurban jelezte: nincs arra kapacitása, hogy az embereket beszállítsa a a belvárosba...

Ilyen körülmények között a határozat csak valamivel több mint egy napot volt életben! Másnap, szeptember 2-án ugyanis Dorel Coica polgármester ismét közleményben tudatta: többekkel, többek között Kereskényi Gábor parlamenti képviselővel is folytatott egyeztetés után visszavonja a határozatot! Igen ám, csakhogy ehhez tanácsi határozatra volt szükség. Amely hasonló következetlenségről téve tanúbizsonyságot csütörtökön meg is szavazta azt, amiről másfél hónappal korábban még homlokegyenest mást döntött...

„Örülük, hogy a város vezetői és a tanács tagjai meghallották az ingázók szavát. Ez egy olyan összetett kérdés, amelyben nem szabad figelmen kívül hagynunk az ingázó munkások, diákok, gyerekek érdekeit", nyilatkozta a csütörtöki döntést követően Kereskényi Gábor. Hozzátette: olyan megoldást kell találni, ami az ingázóknak mind anyagilag, mind az idő szempontjából megfelel.

A csütörtöki döntést követően a távolsági buszok ismét használhatják a városközponthoz közeli állomást a Decebal-híd alatt. A polgármesteri hivatal pedig további 27 megállót jelölt ki, ahol a távolsági buszok megállhatnak. Ezek listáját ide kattintva nézheted meg! Erről készült egy digitális térkép is, amit ide kattintva meg lehet nézni.

A közlekedési bizottság álláspontját ismertetve Maskulik Csaba kezdeményezésére az is belekerült a határozatba, hogy a buszmegállókban fel kell tüntetni, mely cégek járatai állnak ott meg és mikor. Minderre 15 napot kapott az önkormányzat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: